U centralnom delu Maljena, na nadmorskoj visini od 1100 m, 38 km jugoistočno od Valjeva nalaze se Divčibare, poznato planinsko - klimatsko turističko mesto. Divčibare su visoravan koja se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda

    Divčibare imaju blagu i prijatnu klimu. Zbog svog dobrog geografskog položaja, do Divčibara dopiru vazdušne mase iz Mediterana i sukobljavaju se sa vazdušnim masama Karpata i Panonske nizije, čime se može objasniti prisustvo joda u vazduhu.

    Divčibare imaju povoljnu srednju godišnju temperaturu od 18 stepeni, sa toplijom jeseni od proleća. Septembar je najsuvlji mesec, jer je samo 5,4 dana sa padavinama. Divčibare imaju 289 dana bez vetra, 126 dana sa padavinama, zime obiluju snegom puna 4 meseca.

    Na osnovu posmatranja klime u jednom dužem periodu od strane Balneoklimatološkog instituta Srbije iz Beograda 1963. godine Divčibare je proglašeno za "Klimatsko lečilište".

    Na Divčibarima mogu se lečiti: oboljenja bronhijalne astme, hronični bronhitis, oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima, stanje rekovalescencije, posle akutnih infektivnih bolesti, pneumonije...

    Povoljan geografski položaj Divčibara doprinosi da prema njemu gravitira oko dva miliona gradskih stanovnika jer su one najbliže planinsko turističko mesto Beogradu i gradovima Vojvodine.

Iz pravca Beograda - Ibarskom magistralom preko Divaca i Mionice - 117 km
Iz pravca Novog Sada - šabačkim putem preko Valjeva - Kaone - 177 km

 

  VujaNet  -  Beograd, 02.01.2012.